вторник, 2 декември 2014 г.

Интервю за Дойче Веле: "България ли спря Южен поток"

Световната новина за отказа на Кремъл от "Южен поток" изненада мнозина. Не обаче и финансиста Илиян Василев, който знае защо малка България бе посочена като основен препъни-камък по трънливия път на руската тръба.
Финансистът Илиян Василев, бивш посланик на България в Москва, не е изненадан от неколкократното споменаване на България в анонса на Путин за края на "Южен поток": „Подобни приказки се изговориха преди няколко години и по повод изграждането на газопровода „Син поток“ между Русия и Турция. Тогава също се казваше, че отказът на България бил основната причина да бъде избрано алтернативно трасе за първия газопровод по дъното на Черно море“, спомня си Илиян Василев и допълва, че както тогава, така и сега решението дали тръбите с руски газ ще минават през България е зависело от външни фактори.
Същинската причина за края на "Южен поток"
„Истинската причина за отказа от „Южен поток“ са новините от Русия и котировките за нефта на световните пазари. На фона на безспирния срив на рублата изпълнението на проект, чиято стойност достигна астрономически висоти, стана невъзможно дори при най-оптимистичните сценарии - това от една страна. От друга Русия вече получи пари от Китай за съвместните им енергийни проекти и сега трябва да пренасочи възможностите си за инвестиции към азиатските си начинания „Алтай“ и „Силата на Сибир“. Не без значение са и сериозно намалелите приходи на „Газпром“, които издават не само текущите затруднения на концерна, но и дългосрочна тенденция към намаляване на цената на газа и на количествата, които монополистът ще добива и продава. Истината за финансовото състояние на Русия излиза постепенно на повърхността и вече никаква геополитика на Кремъл не би могла да я игнорира“, посочва финансистът.

Илиян Василев
"Путин пак се обърка"
Нещо не е наред в сметките на Путин, според които България щяла да губи по 400 милиона евро годишно заради пропиляната възможност „Южен поток“ да преминава през територията ѝ, отбелязва Илиян Василев и твърди, че по време на визитата си в България през 2008 година руският президент пак е бил заблуден от сътрудниците си с невярна информация за ползите на България от „Южен поток“: „Тогава Путин говореше, че годишно България щяла да печели от преноса на газ между 2 и 3 милиарда долара. Споменатите вчера загуби в размер на 400 милиона евро годишно са абсолютно хипотетична величина, защото „Газпром“ не се е обвързвал пред София нито със задължителни количества за транзит на газ, нито пък с тарифите за преноса му. За мен остава пълна загадка как са били направени изчисленията за българските загуби, цитирани от Путин“, посочва Василев. От гледна точка на газовия баланс на България проектът „Южен поток“ няма никакво значение, твърди финансистът. „Нещо повече: проектът носи на страната негативи, защото досега получавахме руски газ по стари и амортизирани газопроводи, за които не плащаме нищо. Но за новите тръби на „Южен поток“ вече бяхме започнали да си плащаме“, казва финансистът.
Газовият покер на Кремъл
„Руснаците никога не са си представяли, че „Южен поток“ може да работи по европейски правила. Затова те дори не стартираха процедурата за дерогация (изключване - б.а.) от европейското енергийно законодателство, каквато извършиха за газопровода „Опал“ - сухопътното продължение на „Северен поток“ през територията на Германия. В този смисъл „Южен поток“ е средство за натиск, а не икономически обоснован проект. Нонсенс са и сценариите, които шефът на „Газпром“ Милер чертае за навлизането на „Южен поток“ в Европа през Турция или за превръщането на Гърция в някакъв разпределител за руски газ в Европейския съюз. Идеята на Милер, че в Гърция „Газпром“ ще може да заобиколи Третия енергиен пакет на Евросъюза, е повече от наивна. Освен това гръцкият пазар е ограничен, а в страната няма нито едно голямо газохранилище, с което да се осигури ритмично поемане и подаване на газ към други страни. Финансирането на проектирания към Италия Трансадриатически газопровод пък изпитва сериозни затруднения“, посочва Василев.
Тактиката на Путин
Според финансиста, приказките на Путин и Милер за причините, предизвикали края на „Южен поток“, имат само една цел - да оправдаят пред руснаците факта, че поредният голям проект на страната им трябва да бъде спрян. А всъщност причината за провала са погрешните икономически и политически разчети на руските управници. „Путин има проблем да комуникира новини, в които изглежда като неуспял управник. В такива случаи той винаги чертае някаква виртуална алтернатива, която да опази образа му на силен, мъдър и непобедим държавник. Верен на тази тактика, Путин постави вчера България в ролята на губеща страна, окачи на Брюксел табелата “Главен виновник” и очерта хипотезата как Турция и Гърция щели да спечелят от изключването на България от газопровода“, резюмира Василев казаното от Путин в Турция.
Финансистът допълва, че в приказките на руския президент всъщност няма нищо ново. „Тук става дума за старата изпитана тактика „Разделяй и владей“, както и за познатия прийом да се настройват едни държави срещу други. Смятам, че анализите за кончината на „Южен поток“ трябва да почакат, защото не е ясно какво реално значение и практическо приложение ще имат високопарните изявления на Путин и Милер от вчера“, заключава Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия.
Източник: Дойче Веле, www.dw.de

Няма коментари:

Публикуване на коментар