понеделник, 2 февруари 2015 г.

Ислямизмът и Кримският фактор като заплаха за икономическите реформи в България и в ЕС





Радикалният ислямизъм и наслагването на ефектите от Кримският фактор, включително дестабилизацията на Русия в резултат на засилващия се национализъм, усложняват изключително много икономическата среда в Европа. Няма как последствията от тази преливаща нестабилност да не се усетят и да не създадат зони на уязвимост. Това е като „ефектът Фукушима“ и представлява най-голямата опасност за България. Въпросът е тези зони за опасност да бъдат терапевтирани. В бъдеще ефект може да се очаква и след подписване на споразумението за свободна търговия със САЩ. Това коментираха анализаторите Алекс Алексиев и Илиян Василев в рамките на  поредният стратегически брифинг на тема: „Външни - ислямският и кримският- и вътрешни политически фактори в дестабилизацията на Европа и България”. Събитието бе организирано от Центъра за балкански и черноморски изследвания, на които медиен партньор е 3eNews.net

Кримският фактор и дестабилизацията на Русия

Европа посреща заплахите включително ислямската, с намалена имунна система, коментира бившият посланик на България в Русия Илиян Василев. Има два типа заплахи, които са много специфични сами по себе си и се наслагват. Ако радикалният ислям е нещо, което малко или много познаваме, то Кримският фактор вече действа и да искаме, и да не искаме. Той е много труден за идентифициране като заплаха, обясни експертът.

На второ място той постави дестабилизацията в Русия, която също „прехвърля дестабилизация навън“. „Русия, със засилващ се национализъм, с дезинтеграция и негативни процеси е заплаха за всички. Ислямската заплаха и дестабилизацията в Русия няма как да не променят геополитическия фон не само в региона, а и полето, в което Европа може да се развива. Има изключително интересни взаимодействия между тези две заплахи и визитата на Путин в Турция само оцвети тази история. И като че ли ние пак не знаем как да реагираме“, коментира Илиян Василев.

Той прогнозира, че дестабилизацията в Русия прогнозируемо ще ескалира и „това не е оценка лично на качествата на президента Путин, а въпрос на една системна деградация“. Като особено тревожно явление Василев посочи  надигането на руския национализъм.

Експертът очерта и границите на влияние на радикализиращия се руския национализъм спрямо местните елити и икономиката на страната. „Радикалният национализъм в Русия е отрицание на това, което местните елити в Евразийския съюз имат като власт, като перспективи. Смятам, че кризата ще се усилва, защото уязвимите звена в руската икономика са много“, каза той.

Като най-уязвимото място в Русия Илиян Василев посочи руската банкова система, пред вид липсата на строги финансови изисквания за този бизнес. „В Русия банка можеше да си откире който иска“, каза той и обясни, че там няма изискванията на ЕС като  „Базел 2“, "Базел 3" и пр. „Всеки, който иска, си правеше там банка. Сега се мъчат да изпускат парата контролирано. Затова започнаха всяка седмица да обявяват в несъстоятелност по няколко банки, нещо като кръвопускане на системата, но проблемът е, че става въпрос за над 1200 банки“, посочи Василев. Като друг голям проблем той посочи корпоративният дълг от над 600 млрд. долара, който в момента почти не може да се обслужва. „В регионите има действително икономически срив“, каза експертът.

По отношение на очакваните последствия Василев се позова на констатацията на бившият руски премиер Евгени Примаков, че тази тенденция на непротиводействие на руския национализъм и на изкуствена конфронтация на Запада ще доведе до това, че процесът може да стане неуправляем. Предложението на Примаков бе „да се изтеглят руснаците от източна Украйна, за да запазят Крим и да си взаимодействат (със Запада) по неутрализиране на Ислямска държава. Но той предупреди, че Западът трябва да е готов да работи с човек в обкръжението на Путин, за да се направи контролиран преход и да не се стигне до свободно падане, защото тогава може наистина да има проблем“, обясни експертът. 

Според Илиян Василев, „Хипотезата, че надигането на ридакалния ислям в Русия ще бъде посрещнат с отпор, е много надценена“. В тази връзка той маркира контролираните отношения и сложната взаимовръзка между Русия и Чечня в лицето на Кадиров.

Експертът не подмина и ролята на Турция в този процес. „На нас като че ли ни е неудобно да говорим за това“, каза той, като се спря на взаимовръзката между геополитическите отражения и енергийните очаквания на Европа и в частност на Балканския регион.

„Кримският фактор генерира една дъга на нестабилност, която започва от Финландия до Азербайджан и Грузия. Проблемът е, че ние много разчитаме на Азербайджан да даде алтернативи доставки (на прорироден газ), но в рисковите анализи, например на британските компании, присъства рискът от силово действие на Русия спрямо Азербайджан. Това, в условията на силово отношение между Русия и Запада, не може да се изключва и трябва да се калкулира“, предупреди бившият посланик на България в Русия.

Експертът очерта ясно отражението на геополитически събития върху страната ни. „Проблемът от тази преливаща нестабилност е в негативния ефект, който дестабилизацията в Русия, или Кримският фактор имат в България. Очевидно няма никакъв шанс ситуацията да се промени – нито България ще излезе от ЕС или НАТО, нито пък ще тръгнем към Евразийския съюз“, заяви Василев. По думите му, страната ни има „твърде крехка инстутиионална издръжливост и трудно сама може да противодейства на външни дестабилизиращи влияния“.
„И в такъв процес ние трябва да правим и реформи. Но негативната сила винаги увеличава разходите за реформи до невъзможност те да бъдат извършени. Говоря за една менталност. Ние очакваме от тези хора да направят диверсификация“, коментира той, като не подмина и ролята в този процес на  „хибридната информационна война“.

Като пример за влияние на тези фактори експертът посочи  енергетиката – „поддържане на разходите над нивото на конкурентност“ и даде  пример с цената на природния газ. “Бъдете сигурни, че в Русия вече има податки за отвръзване на цената на петрола от цената на газа, за да може да се поддържат сегашните ценови равнища на газа”, обясни Василев, като наблегна на факта, че „има процеси, които преливат както в Европа, така и в България. И когато има две точки, става като „ефект на Фукушима“. Това е голямата опасност за България“.  Илиян Василев отново подчерта необходимостта от идентифициране на рисковите зони и възможностите за терапевтично въздействие върху тях.

Опасността ислямизъм, или за възможностите ислямът да се справи с ислямизма

„Радикалният ислям не може да бъде победен в Европа. Той трябвада бъде победен там, откъдето дойде – в Близкия Изток. Той трябва да бъде победен като една радикална идеология, защото ислямизма не е религия, макар че претендира за това“, коментира от своя страна анализаторът Алекс Алексиев.

„Ислямизмът е радикална тоталитарна доктрина, която има много по-общо с комунизма и нацизма, отколкото с ислямската религия, въпреки че използва шериата за легализиране на своите действия“, констатира експертът. Като позитивна тенденция, която може да изигре значителна роля за елиминирането на ислямисткото влияние, той посочи възможността за стопиране на финансирането от страна на  Саудитска Арабия и накои други страни от емиратите в частност от  Катар.  „Те разбраха, че този ислямизъм може да се обърне срещу тях и да ги унищожи и, както знаете, Рияд направи остър завой и от главен покровител в момента взе страната на военните в Египет. Това е много важно, защото може да доведе до намаляване на финансирането и ще има положителен ефект“, посочи експертът. Той уточни, че става въпрос за финансиране от порядъка на 80 млрд. долара, според данни на самите държави.

Алексиев посочи и надигащите се сили сред ислямските страни, които вече призовават за „реформирне на исляма“ като възможост за справяне с опасността Ислямска държава.  Експертът не скри разочарованието си от досегашната политика на президента Обама по отношение на радикалният ислям.  „Въпросът за радикалния ислям ще бъде в основата на президентските избори в САЩ през следващите 1,5-2 г. и ние в края на краищата ще разберем какво е радикалният ислям и как най-сетне бихме могли да се справим с него“, прогнозира Алекс Аексиев.

Експертът обясни, че между исляма и джихадистите всъщност няма нищо общо. „Защо са толкова популярни тези хора? Защото те действат по шериатски начин.  „Шериатът е нещо, което е доста различно от исляма, от Корана. Основно религиозно задължение на всеки мюсюлманин е да участва в джихад, в насилствен джихад срещу неверниците. Основно религиозно задължение на всеки мюсюлманин (според Шериата) е да се стреми да установи халифата в целия свят. В Корана няма нито една дума нито за шериат, нито за халифат. Това просто не съществува“, обясни експертът, като допълни, че тези огромни разлики не се разбират, а и не се знаят.

Алекс Алексиев окачестви ситуацията на Балканите и в частност в Босна и Косово като „изключително тревожна“ от гледна точка на ислямисткото влияние .  Той не подмина и ролята на Турция в този процес.  В същото време експертът прогнозира, че подписването на споразумението за свободна търговия между Европа и САЩ ще доведе до проблеми за Турция. „Подписването на ТТПИ ще доведе до загуба от страна на Турция на американския пазар и тя ще изпадне в изолация“, прогнозира експертът. Дори нещо повече, тъй като няма шанс страната да се промени, може и да не продължат преговорите за членството и в Европа, а проблем има и ще се задълбочава и с членството на Турция в НАТО.

Няма коментари:

Публикуване на коментар