събота, 4 юли 2015 г.

Гръцката усмивка - кой ще се смее последен?

Гръцка "архаична" усмивка статуя 6-7 век преди новата ера
Наблюдаваме последната сцена в модерна гръцка драма, която следва достатъчно стандартен драматургичен шаблон - има тъга, има и усмивки.

Гръцката или "архаичната" усмивка се наблюдава в статуи от 6-7 век преди новата ера. Едната от нейните интерпретации гласи, че по този начин склупторите са изразявали състоянието на идеално здраве и благоденствие.

Сегашната криза остава място за разсъждения относно дългосрочния ефект и последствия на текущите събития. В зависимост от мерителните инструменти може да се доказват различни тези, в това число и непопулярни, но в дългосрочен аспект  гърците може да спечелят от дефолта на гръцката държава. Дори и жизненият стандарт на гърците да падне, което най-вероятно ще е незначително, те ще останат в Еврозоната, което ще им позволи да живеят по-добре от съседите си. При всички случаи над равнището, което сами могат да си осигурят.

Ако успехът в противостоенето между Гърция и тройката се мери с размера на "подстригването" на дълга - което при всички случаи ще бъде стотици милиони евра - които ще бъдат отписани от балансите - то тогава Гърция печели - кредиторите губят.

Процесът върви на много равнища и в много посоки - промяната няма да се състои за една нощ и със сигурност предполага преструктуриране на дълга - удължаване на матуритета и замяната му с друг вид облигации, в т.ч. вечни облигации. На повърхността вероятно ще бъде обвързано с пакет от реформи, които да гарантират увеличение на собствените приходи и способност за да може да се погасява някакво равнище на дълг. Загубата в обезценки на активи в кредитните потрфейли - с голяма вероятност ще погуби някои банки - което ще предизвика нови вълни от спасителни акции на ЕЦБ и ново усещане на криза.

В дългосрочен план обаче - гръцките гласоподаватели - особено след като се освободят от Сириза - едва ли ще бъдат накарани да поемат екстремни саможертви или да видят жизнения си стандарт сринат. Без значение какъв ще бъде резултатът от референдума. Ципрас ще трябва да подаде оставка - никой вече не му вярва и това е непоправимо.

Гръцката икономика и банки имат остра нужда от бързо споразумение с кредиторите и от свеж паричен ресурс - не само за да погасят дългове, а най-вече до покрият вътрешни плащания.

Сириза не може да осигури нито едно от двете.

В следващата сцена на гръцката драма - времето след Ципрас - гръцкият елит може да се върне към базисното русло на политики - вероятно с някаква гранд коалиция или правителство на националното спасение. Но проектът "Сириза" вече ще е изиграл своята роля и постигнал своята цел - най-добрата възможна сделка с Европа - такава, каквата традиционните партии не можеха да дадат. Това, с което Ципрас ще може да се отчете пред силните в своята страна е, че стигна там, до където никой от истаблишмента на Гърция не можеше и да мечтае да стигне чрез стандартен преговорен процес.

Нито Нова Демокрация, нито ПАСОК биха били в състояние да разтърсят Европа до степен Юнкер да предлага немислимо щедра ликвидна подкрепа и опрощаване на задължения срещу освобождване от необходимостта да се общува в бъдеще с Ципрас и Варуфакис.

Така проектът "Сириза" ще е изпълнил мисията си - да отложи реформите и да постигне сделка.

От тук нататък гръцкият елит ще се смее последен - пожертваните шефове на Сириза ще трябва да си ходят - но "вечните" на власт остават.

Мнозина в Европа също ще се усмихват. Но не и данъкоплатците.

Краят на гръцката криза може да отключи много по-дълбоки процеси в рамките на Европейския съюз и Еврозоната.

Ако Европа не се заеме с реформи - накрая никой няма да се смее.

1 коментар:

  1. 17 октомври 2016 / обновено преди 2 минути
    Гръцкият премиер Алексис Ципрас бе преизбран начело на своята лява партия СИРИЗА с 93,54% от гласовете.
    Това са 20% повече за 42-годишния лидер, отколкото през 2013 година.

    Огромното мнозинство от около 2700 делегати на партийния конгрес застанаха зад него, докато критиците му го обвиняват в предателство заради многомилиардното споразумение с ЕС срещу мерки за икономии.

    В момента Ципрас води оспорвани преговори с кредиторите на Гърция, за да приемат те опрощаване на дълг до края на годината.

    От месеци насам кредиторите на страната са разделени по този въпрос Германия, където предстоят парламентарни избори през есента на 2017 година, не вижда необходимост от такова облекчаване на гръцкия дълг, докато Международният валутен фонд иска темата да бъде разгледана.

    взето оттук
    http://dnes.dir.bg/news/kongres-alexis-tzipras-siriza-pobedata-siriza-24216303

    ОтговорИзтриване