понеделник, 21 март 2016 г.

Медиапул: Булгартабак - по пътя на КТБ

Линк към статията в Медиапул

Свидетели сме на мащабен scam - финансова схема, използувана за манипулация или измама. Миг след като се разбра, че Булгартабак губи най-големия си външен пазар - Близкия изток, в резултат на което се затваря ключов заводи, освобождават се работници, станаха две бързи блокови сделки с цени на акциите, далеч над пазарните.  
Какво е това - пране на пари или предварително аранжирана схема за кеширане на "политически" акции? Бягство от горещ актив? Сделка от единия в другия джоб?
Има няколко версии за купувача, но при всички случаи той влиза в програмирана загуба. Ако завърши с офшорка ще бъде тривиално. Нали Пеевски и Цонев вкараха законопроект срещу офшорките. Сега се плаща с контролирани пари за да получи Пеевски законен кеш. Никой не го пита с какви пари първоначално купи акциите Булгартабак, но вече има "законни" десетки милиони лева по лична сметка. Ако в схемата има посредник, кредитиран без или с компрометирано обезпечение от банка - ще е още по-интересно, защото предстоят оценка за качесвото на активите на банките и някой ще изгори?  
Ако е външна компания - тя получава нещо срещу тази загуба - насрещен актив по същата схема или друга равностойна или по-голяма полза, не задължително в бизнеса, може и в политиката. 
Търсете кой е купувача и много неща ще се изяснят. 
Сделката в никакъв случай не е от тип fire sale - форсирана "пожарна" продажба с оглед освобождаване от актив, тъй като става дума за щедра цена.
Случващото се с Булгартабак е поредния производен скандал в сериала с кражбата на активите на КТБ. Схемата "Булгартабак" и затварянето на най-големия външен пазар са равностойни на фалит. Този скандал има сравними последствия на аферата КТБ, както в краткосрочен, така и средносрочен план. Замесени са външнополитически, вътрешнополитически, икономически, финансови, икономически и социални интереси - банки, спецслужби, партии, бизнесмени.
Хипотезите са многобройни - но предполагат верижни събития - срив на акции, разследвания, социални протести и същата схема като с КТБ - намеса на държавата и ренационализация за да се избегнат бунтове. Бюджетът, т.е. ние ще платим сметката. Пеевски остава с кеш, недосегаем за правосъдие, в най-лошия случай зад граница. 
Защитата на прокуратурата е осигурена, макар и да не е изключено някакво бутафорно разследване и силни, за пред медиите, думи на Цацаров. 
Това е символа на тоталния разпад на държавността. 
Идеята на някои от хората нависоко в ГЕРБ да договорят изтегляне на Пеевски и сие като му платят "за съгласието" , ще ги остави с горещ, дори пламтящ, картоф и отговорност за години напред, от която няма как да избягат. Как виждат точно ДСБ и РБ да "споделят отговорността" за Булгартабак?
Това, което правят в Реформаторския блок е логично и закономерно. Каквото и да им приписват, те не са част от схемата Булгартабак. 
Призовавам журналисти, политици, разследващи да окажат обществени и медиен натиск за пълна прозрачност и разкрития за купувача на акциите на Пеевски и Миролио в Булгартабак. С отговора могат да навестят шефа на НАП който, според медиите е бил съветван от "корпулентния" да не напуска поста си при никакви обстоятелства. Данъчното престъпление при подобни схеми и игри с цените на пакети акции е просто нарисувано. При това не измисленото, за което се обвинява Огнян Донев, а реално, защото губещия купувач накрая ще плати по-малко данъци, Булгартабак ще лиши хазната от стотици милиони лева. Следващите адреси са КФН и най-вече прокуратурата. И тъй като няма да получим от тях никакви отговори всеки може да даде гласност на това което знае.
Силно препоръчвам на премиера Борисов да не повтаря грешката си по КТБ и да си укрепи тила в ГЕРБ. Да спре да играе по схемите на Цветанов и да атакува ДСБ и РБ, а да премине на страната на разследващите, защото тяхно е бъдещето. Да, ще трябва да жертва някои от своите хора - но друг изход няма. Иначе след КТБ бомбата Булгартабак ще му гръмне в ръцете, защото отговорността е негова - на власт е.
И вече няма да става дума само за политическа отговорност.

2 коментара:

  1. Никой не го пита с какви пари първоначално купи акциите Булгартабак, но вече има "законни

    и други цитати мога да изнеса, но смятам, че този е най-важният.... поне за мен е проблем, че така лесно приехме ъова, което вече знаем .. както в експеримента със жабата дет сварява на бавен огън

    ОтговорИзтриване
  2. г-н Василев, не сте прав за данъчното престъпление - купувачът, ако е офшорка, за нас няма никакво значение колко данъци ще плати някога. Ако плати, то ще е в някоя офшорна зона. За сметка на това, продавачите ще платят данък в България, съоветно, ще си приспаднат по-малко загуба,защото са продали на висока (според Вас цена), при това сега, а не след неизвестно колко години. Не виждам проблем тук, освен че вероятно сте се отнесли в емоцията си.

    Fire sale също няма в случая, тъй като нищо не налага спешната продажба на въпросните пакети. Нещо повече - както Вие самия се съмнявате, вероятно става дума за местене от единия джоб в другия, така че всичко отдавна е планирано кога, за колко и на кого.

    Колкото до г-н Донев, точно неговите сделки са трудно оправдаеми, но това е съвсем друга тема.

    И последно, внимавайте с изказвания от рода на "Хипотезите са многобройни - но предполагат верижни събития - срив на акции,....". Последното веднага Ви праща под ударите на Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти. С предложените за съгласуване последни редакции на закона, глобите скачат стотици пъти и стигат няколко милиона лева!
    http://www.fsc.bg/bg/normativna-uredba/obshtestveni-konsultatsii/

    Желая Ви здраве и успехи!

    ОтговорИзтриване