сряда, 2 март 2016 г.

Всички на границата - рисковете и ползите

Няма никакво съмнение, че правителството не може да рискува да чака бежанците да атакуват границите ни пеша и тогава да проверяваме готовността си за реакция.
Но трябва много внимателно да направим дисекция на реалните рискове и на пропорционалните отговори. Защото рисковете от свръх или лошо реагиране остават. Както и риска от непрецизирана реакция, която да доведе до неоправдани значителни разходи, само и само за да задоволим националистически призиви и за да "опазим суверенитета си".
Действително и в момента и в предстоящите месеци най-голямата опасност от нахлуване на бежанци има по границата ни с Македония и Гърция, не с Турция. Това за сведение на политици и движения, които ни замерят с турската опасност.
Второ, отработването на взаимодействие между армия и полиция, както и други служби, не е по подразбиране. Военните са научени да отбраняват страната си с оръжие, а не срещу мирни граждани, па макар и бежанци. Идеята военни да стрелят срещу преминаващи границата хора е доста стресираща. Трябват други похвати, драги тактики, включително режим на субординация.
Трето, НАТО вече определи бежанците като активен хибриден инструмент и на руската външна политика. Не е случайна и връзката между опитите за дестабилизация на страната по гръцката граница, включително чрез протестите на гръцките фермери, които ефективно блокираха границата.
Но кукловодите си вкараха автогол, защото блокирайки границата оставят бежанците в Гърция, а това е много по-голям кошмар за гръцкото правителство, отколкото каквито и да е било фермерски бунтове.
Най-накрая им светна, че България - и тук трябва да се отдаде дължимото на външно министерство и на правителството - реагираха много прецизно на предложението на Вишеградската четворка - за затваряне на границата ни с Гърция. Ние отказахме, сториха го гръцките фермери.
Като се блокира гръцката граница, то това не спира само бежанците, спира и транспорта, движението на туристи и всякаква продукция, която се движи по суша към европейските търговски центрове. Гърция най-много страда.
Останахме с европейска реакция. - готови да сътрудничим, готови и да се противопоставяме. Изборът беше на партньорите ни.
Така и сега - много по-добре е да покажем готовност в условията на хипотеза на на пролетна бежанска вълна, отколкото да реагираме пред тв камери и репортери по начин, който винаги може да бъде третиран като непропорционален.
По-добре по-малко, но навреме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар