петък, 30 септември 2016 г.

Faktor: Президентската кампания allegro non troppo

Линк към оригинала във Фактор

Толкова дълго бяха изкуствено потискани страстите около изборите, че в късото време концентрацията на страсти и емоции се очертава да надмине и най-големите очаквания.
Поне така е на теория, защото се натрупва енергия и напрежение, което в сгъстеното време на президентската кампания, може да произведе фойерверки. Слабите ще се надяват да станат силни, а някои "силни" слаби.
Очаквам силен ефект "Бокова" върху кампанията и още по-ясни разграничения и обособяване на анти-десен блок от националисти, АБВ и БСП. Със сигурност към тях можем и трябва са смятаме ДПС, с включване на остатъците от НДСВ и националисти.
Това е планът Бокова в две части - първата касае кандидатурата за генерален секретар - блокира възможността друг, който е извън близкия кръг от инициаторите, да се кандидатира от България. В случай на неуспех, формира базата на нов блок, който да свали Борисов от власт.
Влизаме в поредния горещ етап на функциониране на българския политически казан. От горе на повърхността изплува омразата, жаждата да се причини максимална щета на опонента, нерядко на съседа, но е изключено в президентската кампания да видим съдържателен дебат или нещо, което да ни приближи, дори малко, до кампанията в САЩ и в други западни страни.
Изборите у нас се провеждат в условията на "пленена държава" и тържество на грандкорупцията подтиска всички нормални процеси, които се случват в една нормално функционираща демокрация.
Да започнем с тези, от които не очакваме "чудеса".
Никой не очаква нищо от Реформаторите, те са повече от "разбити авари", но това не пренася слабостта им върху техните кандидати. Всеки от "блока" гледа своя интерес, а най-често по-скоро гледа да пречи на съседа. Но в същност слабостта на РБ може да се обърне в сила, защото Трайков говори това, което се очаква от реформаторите, стъпвайки от много ниска база на очакавания. Другите на терена на президентската кампания направиха доста за да разочароват своя електорат до крайност, т.е. конкуренцията е рехава.
За реформаторите третото място би било успех, особено ако получат повече гласове от ДПС. Това ще обезсили "фактурата" на Доган към Борисов за втория тур на изборите, който е неизбежен. Трайков може да направи фурор не с изключителни изказвания и гръмки обещания, а с ярка нормалност и уважение към избирателите. Изглежда нормалността стана най-дефицитната стока на политическата сергия в страната. Толкова много "разкаляха" терена, че всеки нормално говорещ, нормално мислещ човек ще се открои.
Успехът на Трайков може да се използва и за лансиране на нов десен проект, защото реформаторския блок е обречен на минимално съществуване.
ГЕРБ макар и да изглеждат в пол позиция и с най-големи шансове, особено ако издигнат разпознаваем кандидат, са на път да си вкарат автогол, не толкова с това, че обявяват кандидатурата си толкова късно, а защото вотът за президент може да се превърне във вот за или против ГЕРБ. Колкото и кампанията до този момент да е несъбитие с отложен и ескалиращ суспенс, но свръхочакванията към излезлият в последния момент на сцената техен кандидат могат да го смажат. Особено ако не е свърхчовек, а такъв шанс няма и ако не е самият Борисов. След толкова много негативност в кампанията до този момент ярки фигури от първата и резервната скамейка на партията трудно ще спечелят нови умове и сърца извън хард ядрото. В ГЕРБ ще направят грешка, ако смятат, че изборите са им в "кърпа вързани". Тепърва ще усетят колко много загубена симпатия в управлението са инкасирали поради "балансиране", грандкорупциятато и неслучване на реформи. Скоротечна промоция на политици до "звезден" статут може да даде обратни на очакваните резултати. Да не говорим, че прицел ще бъде не толкова самия кандидат колкото Борисов, Цветанов или другите разпознаваеми лица. Мината "Бокова" ще гръмне с цялата си сила. От Москва вече припомниха,че имат намерения да играят, особено с компроматен арсенал. След седем години на власт, няма много висши политици в партията, които все още могат да предизвикат интерес.
Тези избори могат да се окажат съдбоносни за ГЕРБ. Не трябва да забравяме, че рефлексите отслабнаха, дългото пребиваване във властта и "височинната" болест затъмнява разсъжденията и отдалечава оптималните решения.
Националистите, макар и насипно "обединени" губят инерция, защото бежанците не са толкова ярък мобилизиращ общественото мнение фактор. Колкото и да възбуждат темата с "новини" за насилени момичета, атакуващи мирните граждани чужденци, които МВР постоянно се налага да отрича, има предел на истеризиране. Миленко от Македония бе откровена провокация, която националистите не можаха да разгърнат до край, защото се разкриха авторите на манипулацията и целта да ни скарат с Македония.
Събитията в съседна Турция, които са катализатор на всяка националистическа кауза, нямат допълнителен потенциал. Националистите трудно ще реализират прокламираната цел да бъдат суинг фактор - т.е. да контролират силните във властта.
БСП си нанесоха такъв удар с процедурата около кандидатурата на генерала, че и най-големия им враг трудно би го реализирал по-ефективно. Радев генерира вътрешно напрежение и вместо да привлече допълнително гласове от периферията на партията и от националистите, сега провежда кампанията си само и основно пред затворени срещи на членове на БСП. Центробежните сили са толкова силни, че трудно може да се говори за единна партия, ако единственото мерило е за кого ще гласуват членовете. Едно е подкрепата за БСП, друго е за Румен Радев. Последният от общоуважаван генерал от ВВС се превърна в рецитатор на опорни точки, отразяващи чужда воля и интереси, които не винаги разбира.
Първанов и АБВ са история. Не си струва да се отделя повече време за тях.
ДСП легна на дъното - бизнесът преди всичко. Но сделките стават все по-скандални, по-трудни за прикриване, а ..... парите все по-малко. Доган не случайно има морски вилает на територия на Лукойл. ДПС е обслужващ персонал. Той ще продължава да бъде добре, не и партията му.
Сигурното е, че Пеевски лансира кандидатурата на Орешарски, за да може да държи активен политическия и финансов интерконектор ГЕРБ-ДПС-БСП. В партията все повече се разграничава политическото от бизнес началото, като последното не само доминира, но може в скоро време да се окаже прекалено амбициозно за да бъде обслужено от политическото крило.
На пръв поглед ДОСТ се самоблокираха с прекомерно афишираната свързаност с Турция, но вече късат парчета от влиянието на ДПС, а това може да извади бизнес коалицията Доган-Пеевски от премиер дивизията. Особено ако Местан се кандидатира за президент.
Интересни времена - нравите също.
Колкото повече се приближаваме към истинската битка за президентския пост толкова по ярко ще се открои липсата на съдържателен дебат, размера и характера на външен, манипулативен, най-често заден или "втори" план, на който се реализира задкулисието по овладяване на президентската институция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар