сряда, 30 ноември 2016 г.

Клуб Z: Do not shoot - президентът няма много опции.

Не бързайте със крайните съждения по намеренията и действията на президента Плевнелиев. Изобщо политическата запалянковщина не е полезна - едно е патосът в социалните мрежи, друго са действията на държавния глава, който трябва да калкулира множество фактори и отчита интереси и последствия извън пряката зона на комфорт на повечето от нас..
Партиите са си партии, пристрастията са си пристрастия.
Поради особеност на конституцията има реалната хипотеза да работим с две служебни правителства до избори. При отказа на Радев "да си цапа ръцете" с отговорности преди официалното му влизане на Дондуков 2, което косвено издава, че той се готви още от първия ден да наложи промяна и силно присъствие, служебно правителство за тридесет дни до 22 януари е риск не само от гледна точка на функционалност, но и от гледна точка на заблудата, че имаме управление, което нямаме.
Да, има валиден аргумент, че служебното правителство няма какво друго да прави, освен да подготвя избори. Но, забележете служебно правителство назначено от Плевнелиев няма да ги готви, защото няма разпуснат парламент и дата на изборите.
Както се разбрахме, няма хипотеза Радев да не назначи свое правителство, макар, че Нинова няма изгода от правителство назначено от новия президент, защото ще ги вкара в изборите като партия на властта.
Вероятността Радев да направи техническо или каквото и да е "надпратийно" служебно правителство е нулева. Не, че няма да опита, просто никой няма да му повярва. Особено след последните разкрития за разминаване на думи и верую на Радев от ранния или атлантически период, с по-късния Радев от периода непосредствено преди подаването на оставка и кандидат президентството. Бъдете сто процента сигурни - новият президент ще тръби от сутрин до вечер, че назначеното от него правителство няма нищо общо с БСП, че това са хора от всички идеи или без идеи. Но Радев е функция на Нинова и на БСП. До този момент на е направил нищо с което да проектира образа на президент на всички българи. Появата му на пленума на БСП уби интригата - Нинова си мисли, че е от нейна полза ?!
Проблемът е, че след събитията в Черна гора и Сърбия и разкритите мрежи за влияние на Русия, нашите съюзници са сериозно обезпокоени от това което ни готви Русия в тандем с Радев и БСП по отношение на парламентарните избори.
От тази гледна точка Плевнелиев е прав да търси варианти за защита срещу подобна тенденция, като избута нещата и прехвърли горещия картоф на Радев.
Заиграването с идеята за нов кабинет в рамките на този Парламент е нож с много остриета, но е добре да се анализира не като мантра, а като реални последствия. Вероятността подобен кабинет да бъде по-успешен от правителството на ГЕРБ не е висока, макар, че не бива да се изключва. Вероятността нов кабинет в този парламент да направи реформи е още по-минимална. Аргументите за "надвиснала опасност от бежанци" е откровена глупост и несръчен пропаганден опит, защото именно националистите изиграха тази част от дестабилизацията на страната в тандем и в услуга на БСП.
Ново правителство с подкрепа на ГЕРБ е обречено и от гледна точка на спиране и обръщане на тендецията за усилване на протестния и антисистемен вот, защото отново ГЕРБ ще бъде прицел на атаките. Не защото хората в този кабинет няма да имат качества, напротив - на националистите не могат да осигурят сериозна морална и обществена опора, още по-малко реформаторските остатъци или "обидения" на електората ГЕРБ на Борисов.
В момента хората са облъчени да не вярват на нищо, но да се страхуват от всичко . тоест те са ирационални във възприятията си. То не бяха реалити формати, не бяха Динковци и Перовци, не бяха милиони бежанци които щяха да ни залеят, а накрая едва стигнаха няколко стотин за да участват в медийно свръхотразен "бунт".
Поставете се на мястото и на хората, които Плевнелиев може да покани в служебен кабинет или правителство на "новите мандатоносители" с подкрепата на ГЕРБ.
И господ да стане министър, ще му поискат оставката на третия ден. Първият ден за да му научат името, а вторият за да напишат текста на искането за оставка.
В България нормалността изчезна, дестабилизацията отвън постигна целта си - хората са гневни и не могат да управляват енергията си в позитивна плоскост. Те се страхуват и негодуват - но погледнете кой е дневния им ред - измисления проблем на бежанците!?!? А от важните им неща, които да ги накарат да гласуват тотално изчезнаха реформите, борбата с грандкорупцият,а, демографската криза, модернизацията на армията.
Планът на Решетников-Радев-Нинова почива върху раздуването на истерии и усещане за неуправляемост на ситуация на фона на което генералът да наложи ред, а БСП да дойде на бял кон върху протесния и антисистемен вот - затова в играта влизат прокситата. Точно тук обаче предизборния пъзел стои отворен за БСП - как да решат въпроса да влязат в изборите като опозиция, като нови и неопетнени без да им се налага да споделят отговорността за решенията на Радев.
Още нищо не сте видели - готвят му медиен комфорт и посредничество при тоталното омайване на гражданите - сутрин Радев, на обяд Радев и вечер Радев..
За това на тези сили им трябват "полезни идиоти" - "дежурно готовите за властта" политици от реформаторите и "националистите".
Трябва да знаете, че в момента цяла Европа - ЕС и НАТО - са настръхнали срещу Русия - Германия очаква масова атака и намеса в изборите за да свалят от власт Меркел. Нашите съюзници възприемат Радев като пробив в системата и риск за колективната система. Особен кошмар за тях е реализацията на пълния сценарий на Кремъл - към проруски президент да се добави и проруски парламент и правителство. Такива са терзанията на Запад - не толкова поради конкретните събития в България, а цялостната картина на безкомпромисна и открита хибридна война за разрушаването на ЕС и НАТО, която Русия води. В тази битка място за междинни позиции няма - има или свой или чужд и тези системи не разпознават България като надежден съюзник в битката за съхраняване на същността и цялостта на Европейския съюз. И президентът Плевнелиев търси изход от ситуацията с правителство което да отговори на тези тревоги - като очакват от него при лоши карти да направи силна игра..
Моята рецепта е форсиране и изкарване на светло на процесите максимално бързо за да се вкарат проруските сили в цунг цванг - те нямат полезни ходове особено на открито и когато са на власт или близко до нея. Силни са в играта "на тъмно", с "полусенки", недоизказаност, но веднъж под прожекторите на властта правят грешки след грешки. Вижте само как "потънаха" в размисъл и мълчание след скандалните разкрития на генерал Решетников.
Проблемът е, че този път проруски кабинет с протести няма да падне - т.е. по мирен път. Това не Ви е Борисов, който като се обиди и подава оставка и му пука за това, че може някой да не го обича от народа.
Залозите и ангажиментите които са поели в Москва са огромни. Не се изненадвайте ако Първанов и Слави замислят нещо заедно, ако зад новите антисистемни партии и лидери се разкрият схеми и актьори под руска режисура.
Това не мислена схема само в последните месеци, а от поне три години.
След като Черна гора влезе в НАТО и Вучич се срещна с генералния секретар на НАТО в Брюксел, напомняйки дискретно на сръбските граждани, че друг път освен НАТО няма, макар и на този етап да са неутрални, битката за България е в разгара си.
Решетников беше уволнен от Путин не само и толкова за неуспеха на Черногорската операция, а за това, че не е направил така, че да скрие връзките на Москва със заговорниците. Не, че организацията не е била добре направена, че ресурсите са недостигали или е нямало достатъчно местни желаещи - просто в случая черногорските и сръбски служби са получили много силна подкрепа от западните разузнавателни служби.
Така, че не бързайте да обвинявате Плевнелиев за това което прави, защото информацията до която има достъп, ако Вие трябва да я обработвате в съзнанието си и да вземате решения, меко казано ще Ви направи нощите безсънни.
Не са му много позитивните опции. Иначе всеки гражданин може да иска всичко и веднага. Истината е, че десните и прореформистки сили не са в добра кондиция, лидерите мислят линеарно, предсказуеми са и освен енергията им да отива в отрицание на съседа по политическо пространство и оспорване на чистотата на помисли и дела. Да сте видели някой от лидерите в дясно изобщо да се занимава с плана на БСП и ДПС да се върнат на власт и сменят курса? Колко души от тях изобщо реагираха на разкритията около връзката Решетников-Нинова-Радев? Това което направи Местан, а това е топ въпрос на националната сигурност, който трябва да бъде далеч отвъд гравитацията на собственото им индивидуално или колективно его?
Ако оставим на тях защитата на евроатлантическата ни ориентация - нещата няма да изглеждат добре.
Докато няма широка база за обединение на различни по политическа ориентация сили само върху базата на реформите и съхраняване на евроатлантическото членство и това да бъде още преди парламентарни избори изведено като платформа за бъдещо управление - нищо няма да стане.
БСП и проруските сили не са толкова силни, колкото ни внушават и колкото изглеждат.
Просто в дясно и в центъра цари егоизъм и безверие.

вторник, 29 ноември 2016 г.

Майната Ви, господа държатели на статуквото

Стана по-зле и от Дивия Запад - дава се път на младите, отзад пак е корпулентния. Младите от Стара Загора придобили освен Дипломатическия клуб и помещения, ползвани до сега от веригата "Фантастико". И това стана новата нормалност, с която трябва да свикнете, господа данъкоплатци.
Тези нова придобивки са финансирани с Вашите пари - откраднати, отнети като перспектива, преразпределени или недовзвети от бюджета.
Корнелия Нинова ще дава път на "младите" - като тези млади проксита на Корпулентния. Преди ни управляваха синовете и дъщерите, време е за внуците на Политбюро и номенклатурата. И все със знамето на левите идеи, на национализма в името на социалната справедливост - ние със дълга и бедността - те в стратосферата на богатството.
Главният крепител на Статуквото бългаският Вишински гони Ненчев - министър на отбраната !? - в държава, членка на НАТО и това го прави, човек свързан с Москва. България никога досега не е била обект на такава масирана атака - хибридна, открита, откровена, арогантна от страна на Москва и нейните проксита по върховете на българския политически елит.
Целта е разпад на държавата - провален член на ЕС и НАТО, и най-вече беден народ, държан в подчинение и управляван от "леви", които постоянно Ви продават мита за социалното равенство, за братството, за християнските /те атеистите?!/ ценности като щит срещу гнилия Запад. В края на всяко тяхно управление лидерите им - Станишев, Бокова, Първанов, Гергов и сие лични и "семейни" милионери. Новите тръгват по същия утъпкан път - в момента уточняват формата и съдържанието на новата утопия и лъжа, която ще Ви продадат на следващите избори.
Цацаров реализира с ентусиазъм плана на Решетников - да "зачисти" прозападния елит на България, тази репресия срещу министър Ненчев на какво Ви прилича? То не бяха СРС-та, не бяха обвинения, че е нарушил права на руска фирма /как смее!?/, изсмукани от пръстите обвинения за някакви поръчки за униформи, последната мярка срещу личното му имущество - все едно е престъпник, и за всеки случай го "пакетират" с ноторния Овчаров!? Вие не вярвате, но ни чака нов "народен" съд - и това не е истерия, а трезв, не хладен, а студен анализ на прогресиращата операция "Президент". Без да атакуват и извадят от политическото уравнение на България прозападния и елит, а това няма как да стане без репресия, няма как да ни извадят от ЕС и НАТО. Такава е заповедта от Центъра която в прав текст сведе по медиите отговорникът за Балканите в руските разузнавателни служби!?
Черна гора, Сърбия, България - едни и същи схеми, организатори, цели.
Пак са времената на Коминтерна. Нищо, че опаковката е цветна и съвременна, съдържанието е същото - гнило, от него стърчи нов, макар и мек, тоталитаризъм. Уж гласувате за промяна, а получавате стари преопаковани храни с изтекъл срок.
Занивамат ни с някакъв театър на абсурда - бежанците ни били проблем!? Никакъв, нула, нищо - смешно е, че няколко хиляди души . един стадион хора на мач в провинцията, да ни разрушат страната. Но е сигурно, че истерията около тях може да ни извади от равновесие и да правим грешка след грешка. Те ще Ви продадат новите си герои - Динковци, Перовци.
Като начало няма да имаме правителство седем месеца. Масово хората отказват да влязат в служебно правителство на Плевнелиев. Радев няма да има проблем - там желаещите в изобилия. Идеално време за безотговорност, за кражби, за придобивания на корпулентния и младите му проксита.
Успяха нали?
Ердоган щял да праща милиони да нахлуят - това могат да го вярват само хора с умствени отклонения - четете професионалните анализи.
Заявявам най-отговорно - лъжат Ви, манипулират Ви. Ердоган е всичко друго, но не и луд и безрасъден политик. Единственият репер за оценка на неговите действия е неистовата жажда за власт и желанието да остане в историята - той вече е Месия. Но знае много добре, че няма как да изгони тези бежанци от Турция освен със сила. Те няма да тръгнат без да имат поне елементарна сигурност, че ще стигнат до крайната си дестинация - иначе остават пушечно месо, в ничия земя - без храна, без сигурност по средата на зимата. Това е геноцид и Ердоган знае много добре това. Ако тръгне да прилага сила ще получи освен кюрдския и бежанския проблем вътре в Турция, тоест ще се самовзриви.
Второ, бежанците вече са плюс за икономиката на Турция - увеличава се търговията, износа, БВП. Не слушайте глупостите на националистите - умната имигрантска политика носи ползи - иначе нямаше големите имигрантски държави да стоят в челото на света. Това не означава, че не трябва да експулсираме за назидание, тези които не спазват законите - бързо, ефективно и без шум.
Докато Ви гипсираха съзнанието на тема бежанци, кой ще прави реформи, ще връща справедливост - лъжите на Нинова /Решетников/, на Радев /за съвместното патрулиране и ремонта в Полша/ това също е справедливост. А Вие още се надявате на промяна?!
Кой ще възстановява тази справедливост, кой ще смени Вишиниски, защото при него няма справедливост, няма и наказани.
Майната Ви, господа държатели на статуквото!
Мислите линеарно, няма да играем по Вашите правила.
Както казваше Ронадл Рейгън - you ain't seen nothing yet.



понеделник, 28 ноември 2016 г.

Да разкрием блъфовете на Ердоган за бежанците

Президентът Ердоган успя да изплаши и да вкара Европа в класическа покер игра – подкрепете ни за визите или бежанците ще залеят страните ви.

Има една особеност на характера, която е обща за президентите Ердоган и Путин – те са майстори в покер политиката, защото са с далеч по-скромни реални постижения в икономическата и външна политика. Достатъчно е да се погледне към приятелите, които те успяха да създадат и поддържат през годините. Един бърз преглед в ретроспекция към политиката на нулевите проблеми на Ердоган, би удостоверил качеството на дипломатическите и политическите умения на турския президент, особено ако се мерят с броя на новите приятели. Уволнението на Давутоглу може да е сигнал за промяна в нагласите на Ердоган – сближаването с Русия, Израел и Иран вече произвеждат топ заглавия в медиите. Но зад фасадата на събитията – тази политическа линия има двойно дъно, а там възприятията често са по-важни от фактите.
Путин и Ердоган имат много общи черти, но една от тях определено е от ключово значение за разбиране взаимоотношенията между двамата. Те обичат да играят на покер дипломация – блъфираш и изваждаш от равновесие опонентите и партньорите си, за да разбереш реалната им сила и намерения.
Нека по-задълбочено да разгледаме колко реална и непосредствена е раздухваната заплаха, че Турция е в състояние да провокира масово преселение на бежанци от лагери в близост до турско-сирийската граница или друго място в Европа.
Една от основните предпоставки-основания за операцията „Щитът на Ефрат“ е да се осигури достатъчно територия в самата Сирия, за да се преместят бежанците от Турция в лагери в буферна зона в триъгълника на Jarablus-Azaz-Marea.
Въпреки, че нахлуването в Сирия се описва от про-правителствени медии като голяма, мащабна, до голяма степен успешна история, внимателното вглеждане и анализ ще разкрие доста по-нюансирана картина и смесен резултат. Нахлуването на Турция в арабска страна резонира, като камък паднал във вода, в целия Близък изток. Всeки контрол на сирийска територия в близост до границата, принуждава Анкара да се справя с множество неизвестни и изправя срещу временни съюзи.
Анкара претърпя неудача в опита си да докаже, че сирийските туркмени са основния и съюзник. Нападението в Джараблус провокира от техните лидери, че Селджукската бригада е „окупатор“.
От тук нататък операцията, вместо положителна нетна стойност, е по-вероятно да донесе нови пасиви. Никой, който е вече замесен в момента в Сирия, не е ентусиазиран от присъствието си там. Турция едва ли ще направи изключение.
Основна цел на Ердоган не е Ислямската държава. Той отчаяно се опитва да обезвреди кюрдската бомба със закъснител, но делата му в крайна сметка ще го доведат до задънена улица.
Играта със силната карта на бежанците, дори в рамките на Турция, си има своите граници.
По-малко от 10% от всички бежанци в Турция са базирани в лагери в Югоизточна Турция. Останалите са разпръснати в цялата страна, като почти 400,000 са около и в Истанбул.
Повече от половината от бежанците са деца.
С разселването на сирийските бежанци в цялата страна турското правителство се надява да облекчи демографския натиск от по-високата раждаемост сред кюрдите. И все пак при разселването на бежанците в турски Кюрдистан се има предвид нивото на несигурност и че съпротивата е малко вероятна.
В някои райони, където Алауитите доминират в близост до сирийската граница, заселването с повече бежанци доведе до напрежение и по линията на религиозното съперничество сунити-шиити.
И двете страни – турското правителство и бежанците, променят отношението и възприятието си към присъствието на бежанците в страната от временно към постоянно пребиваване. Това предизвика търсене на безопасни за турското общество модели на интеграция с акцент върху положителния прочит на дългосрочното значение.
Това не е първият път в историята, когато Турция да играе ролята на буфер между Близкия Изток и Европа. След неговите действия да отстрани от власт президента Асад, турският президент възприе политика на „отворени врати“, която завърши с повече от 3 милиона бежанци, които в момента са блокирани без достъп до Европа. Анкара твърди, че през последните 5 години е изхарчила повече от $ 10 милиарда, за да осигури базисните им нужди – безплатно здравеопазване, образование и подслон.
Дали Турция вече е достигнала своите максимални нива на капацитет за приемане на бежанци, е въпрос за дебат, но със сигурност е преминала точката, отвъд която те могат свободно да заминат към Европа, като освободят място за нови желаещи да тръгнат от Сирия.
В момента президентът Ердоган има две възможности – едната е да вдигне залозите, включително да блъфира с екстремни сценарии за използване бежанците като оръжие – и да принуди Европейския съюз да мине към модел на политика на умиротворяване, или постепенно да се опита да се пригоди към „изкуството на възможното“, без да рискува ответен удар, щом като Европа разбере, че пикът на кризата или е преминал, или Турция сама има достатъчно уязвими места и коренни интереси.
Въпреки всичките си провали, тромава реторика и стъпки да се справи с бежанската истерия, Европейският съюз в последните няколко години успя чрез целенасочени инициативи инициативи или стъпки на принципа „проба-грешка“, да избегне най-лошото – бежанската криза да блокира вътрешния процес на вземане на решения. ЕС постепенно се върна към положение при което здравият разум и съвместните усилия допринасят за смекчаване на щетите в техния най-лош вариант, и позволяват укрепване на линията на защита, които взети заедно, правят невъзможен, неконтролируемия масивен приток на мигранти към Европа по суша.
Когато някой сравнява марша на ордите от мигранти през европейските граници по Балканския маршрут, към днешния ден на строго охранявани граници и огради, трудно може да си представи, че нещо подобно на по-рано случилото се може да се повтори. Въпреки цялата националистическа реторика и всяване на паника от бежанците – обществеността в ЕС е в състояние да разбере по-добре и да се опира на много по-реалистична преценка за проблема с бежанците и най-важното – могат да изолират и неутрализират компонента на хибридна война в проблема с бежанците, който е трябвало да блокира и в крайна сметка да събори ЕС.
Все по-голям брой бежанци в Турция се стремят към работа и търсят да се интегрират в турското общество. Скоро те няма да напуснат страната за да се придвижат в огромен брой до Европа.
Освен това турското правителство бавно, но необратимо се променя в опитите си да възприеме по-балансирана политика, с позитивно отчитане и практически анализ на разходите и ползите от нетното въздействие на бежанците върху икономиката и обществото на Турция.
Според официалната статистика на правителството, сирийските бежанци са донесли по-високи приходи от $5 милиона на ден при износа за Сирия, главно през граничните пункта на Cilvegozu и Oncupinar.
Сирийските компании, регистрирани в Турция, вече представляват една четвърт от всички нови 50,000 компании, които се регистрират всяка година.
Висши държавни служители твърдят, че сирийските бежанци са едни от основните източници за нов растеж на икономиката след последната четвърт на 2015 г. (4%). Турският вицепремиер Мехмет Шимшек заяви, че благодарение на преоценка на правителството за ролята на бежанците, прогнозите за икономическия растеж за 2016 г. са се увеличили с 0.5% до 4.5%.
По-далечните оценки обясняват допълнителното търсене и потребление с това, че 2,7 милиона бежанци генерират потребление с изместване на разходите от хранителни и потребителски стоки към потребление на дългосрочни стоки, включително жилищен фонд.
Възприемането на сирийските бежанци се променя към по-положително и поради преместване на бизнеса им от разкъсаната от война родина към Турция и до внос на традиционни стоки от Сирия като олио, хляб, брашно и строителни материали.
Решението на турското правителство да започне процес на предоставяне на турско гражданство или статут на постоянно пребиваващи на бежанците означава, наред с други неща, че президентът Ердоган е далеч от това да ги смята за пасив или като търгуем аргумент в отношенията с ЕС. Докато по-изчерпателния анализ може да открие допълнителни влияния като допълнителен натиск върху вътрешния пазар на труда и по-високи нива на безработица, дори по-висока инфлация, дългосрочната нетната стойност на бежанците за турската икономика може да бъде значителна и положителна.
С над 12 000 души арестувани, над 100,000 уволнени и повече от $4 милиарда конфискувани активи, след неуспешния преврат, което ще се отрази негативно на ръста на БВП и на създаването на нови работни места, с почти отчайващата зависимост на Турция от притока на чуждестранен капитал, за да запази публичните финанси „на вода“, след грубото незачитане на основните човешки права, Ердоган едва ли би могъл да си позволи в средносрочен и дългосрочен план да бута напред бежанците си като оръжие за всяване на страх или да го използва безразборно, както заплашва. Тъй като последиците за него ще бъдат катастрофални.
Фирми и банки от ЕС са най-големите кредитори, инвеститори с принос за здравето на икономиката на Турция, а турските фирми са твърде зависими от пазарите на ЕС, да се рискува открит конфликт, което неминуемо ще се случи, ако турското правителство умишлено предизвика нови бежански вълни на българската или гръцката граница. Не само, Ердоган ще трябва да използва брутална сила, за да принуди бежанците да се движат към и през границите, без те да имат дори малък шанс да достигнат до крайната си дестинация. В същото време подобен акт срещу бежанците несъмнено ще предизвиква напрежение и допълнителни вътрешни проблеми.
Това ще дойде в момент, когато продължаващата война срещу привържениците на Гюлен в кюрдските региони, както и масовите арести на журналисти, на активни защитници на човешките права и бизнесмени, които нямат нищо общо с Гюлен, бързо ерозират симпатиите на Ердоган в чужбина. Той неразумно изчерпа капацитета на турското правителство да реализира едновременен успех на толкова много фронтове. Прибавянето към твърде големия брой открити линии на противоборство на още една – на тази със сирийските бежанци – е пряк път към падането на Ердоган.
ЕС вече показва признаци на възстановяване на елементaрна способност да действа заедно и вместо издигането на огради в самия съюз, най-накрая се стигна до по-разумно и ефективно решение за съвместна защита границите на ЕС с Турция.
Ердоган от своя страна загуби привилегията да действа с изненада и шок.
Време е Европа да отговори на неговите визови блъфове и да обезвреди силната му карта – бежанците като оръжие

събота, 26 ноември 2016 г.

Нинова или Решетников - дума срещу дума ? Последната линия на защита - отричане на очевидното

Излъченото интервю на Леонид Решетников, взето от Георги Коритаров в предаването "Свободна зона", въпреки усилията да бъде потиснато информационно, няма как да не предизвика политическа сеизмика.
Отначало се опитаха да принизят неговото значение - пенсионер, не знае какво говори. След като стана ясно, че ръководения от него РИСИ е цивилната или открита част на Службата за външна разузнаване на Русия, която обслужва информационно и аналитично всички топ нива в руското ръковоство, започнаха да търсят обходни пътища. И това което видяхте снощи при госпожа Нинова е последния рубеж на защита - отричането на очевидното.
Вие на кого вярвате за срещата и за обсъждането на кандидатурата на Радев - на Решетников или на на Нинова? Принципът отричай до последно е стар комунистически метод за справяне с психологичекия стрес породен от дилемата между действителност и действия.
Но членовете на БСП имат друг проблем - на кого да вярват - на съветския другар или по-малкия брат, в случая сестра?
В мафията последната линия на защита е отричането на фактите, докато се стигне до положението "моята дума - срещу твоята". И тогава съдът се обръща към т.н. circumstantial evidence - косвени доказателства.
Да видим.
Забележете, че в интервюто Решетников не само потвърди за пореден път факта на срещата, но той даде изключителна подробност - това, че към момента на срещата си с Нинова тя е признала, че не се е познавала с генерал Радев, като е споделила бъдещо намерение, което се реализира. Това той няма откъде да знае, освен от самата Нинова.
Ако си спомняте разказаната от самата нея история за отношенията им с генерал Радев - едно към едно съвпада с тезата на Решетников.
Да видим и по-общите развития като доказателства, че Решетников отразява достоверно процеси, намерения и планове на Кремъл, които се реализират при посредничеството на новия президент, БСП и неговия лидер.
Изтече информация от Позитано, че привикват "президента на всички българи" на форум на БСП, която спешно бе заметена с уволнение на .... пианиста - техническия сътрудник. И за децата е ясно, че програмата се прави от нейните колеги по изпълнително бюро, а те трудно ще тръгнат да импровизират. Това отново е контекста на достоверността на нейните думи и съвпадението с нейните дела.
Новият руски посланик казва, че веднага щом дошъл и кабинетът паднал, флиртувайки, че няма общо с това, но изрично подчертавайки, че ще работи с новия президент Радев /като, че ли посланик има друга алтернатива/, без да спомене правителство и Парламент.
Прокуратурата отново прибягна до политически репресии /Ненчев, Москов/, което се вмества в това, което Решетников каза, че в България е нужна "зачистка" на прозападния елит.
Националистите и трафикантите /те са свързани по метода Атака-ДПС/ провокираха "бунта" в Харманли /за да потиснат информационно скандала с Решетников-Нинова-Радева/,
Борисов налага нов договор с МИГ-29, а проектът за модернизация и покупка на нов самолет е на "трупчета" - всичко което потвърждава духа на казаното от Решетников и тезата, че Русия е успяла да предотврати и отложи за неопроделен период излизането от зависимост от руска бойна техника - скрита предизборна теза на генерал Радев и устойчива теза на БСП и нейните генерали.
Направете си труда и вижте хронологията на визите в Москва, на среща у нас за която Решетников говори, на датата на която Нинова обяви, че се срещнала и след което обявява за издигането на генерал Радев за кандидат на БСП.
И още нещо много важно - нали не мислите, че след като тя не го е познавала, ще се реши да го предложи за кандидат за президент само с една среща? Или по-скоро други кръгове, които са го познавали добре /сред тях и външни, за които Решетников подсказва/ просто са я били убедили и формалната среща с Радев просто е потвърдила вече взето другаде решение? Или пък, че Радев е бил изненадан.
И на този фон Нинова отрича, че се е срещала с Решетников, въпреки подробностите и конкретиката, която руския генерал от разузнаването даде? Как да не си спомним за големия Петко Бочаров - "да, ама не".
Тя играе ва банк и разчита, че руският генерал няма да натисне до край и изобличи лъжата и, защото ще срине нейната кариера, а без БСП планът за политическо завладяване на България през парламентарните избори е обречен. Доколкото разбирам това е естеството на "консултациите", които са проведени през последните дни между Москва и София - Позитано.
Знаете ли кое е най-странно - ГЕРБ мълчи по въпроса, след като темата за интегритета на лидера на БСП е от ключово значение и повод за конкретни политически действия? Подобно джентълменство може да има само едно обяснение. Остават неизвестни имената на другите лидери на партии, които са се срещали с Решетников? Да не би лидерът на ГЕРБ да е сред тях? Или на АБВ? Или на националистите? Журналистите питат плахо? Медиите, с малки изключения подминават темата и ни занимават с реалити формат - Борисов отиде в Харманли, Борисов се върна от Харманли, Борисов отново отиде в Харманли, Борисов се срещна с хикс, игрек, зед и т.н.
А полицаите бият за назидание на българите - да се сещат и да не протестират.
Ако им сменят ориентацията.
Да ми казвате, че Решетников, шефа на "аналитичния щит" на Русия, която е пленила моята родина и партийни шефове в нея, не знае или не казва истината?
Теоретично всичко е възможно, но ако една птица квака като патка, ходи като патка и изглежда като патка, то вероятността да е патка е много голяма.

четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Фактор: Твърдият мажоритарен вот - път към управляемата или тоталитарна демокрация

Тончо Краевски
Илиян Василев


Гласувахме на референдума, защото сме убедени, че трябва да
уважавамe правилата на демокрацията. Ако знаехме с колко малко вотът няма
да стане задължителен, щяхме да се замислим. Защото у нас и най-утвърдените
форми на демокрация могат да придобият уродлив вид, ако се използват срещу
правата на гражданите.
Нека започнем по-отдалеч.
Немският социолог Роберт Михелс развива теорията за т.нар. „железен закон
на олигархията”, според който властта в едно общество се упражнява преди
всичко социално (чрез пари, контакти, информация) и чак след това
институционално. И това е неизбежно – олигархия същестува дори в държавите,
които считаме за най-демократични. Разликата между успешните и неуспешните
демокрации обаче е, че в първите политическият модел честно и откровено
отразява социалния.
Защото не може например да организирате унитарно една страна, където има
различни и териториално сегрегирани етноси. Нито може да въведете
мажоритарна изборна система (която претендира за децентрализираност) в
общество (като българското), където социалната власт по исторически и
културни причини e силно централизирана. И това не е само историческа
традиция, но и възприета философска опора на доктрината за националната
сигурност
в страна, която с огромен труд постигна своето Съединение и независимост преди малко повече от един век. Когато политическият модел не отразява обективно социалния
модел, обикновено се получава така, че управляващата социална класа добива
още повече власт за сметка на още по-малко отговорност. В този смисъл,
мажоритарната система в България означава още по-силни позиции за
олигархичните
и политически елити, защото отново те ще редят кандидатите и те ще
финансират кампаниите им – но сега вече ще носят по-малка отговорност за
тях.
Изповядваният в проектозакона на Мая Манолова и на групата на Слави
Трифонов твърд мажоритарен модел ще ни отведе в нова форма на мек
тоталитаризъм, т.е. без възможност на гражданите да сменят своите управници
и което е по-важно ще намали пряката сила на волеизявлението. Това, което
вносителите на проекта съзнателно пропускат да изтъкнат е, че демокрацията
не е заклинателна дума, а идея с конкретно съдържание и дух. В нейната
основа винаги стои не колективното абстракно право или полза, а защита
та на
правото на индивида, на гражданина да избира и да бъде избиран по начин,
който му дава пряк контрол върху управлението.
При твърда мажоритарна система милиони подадени гласове няма да получат
своята
пряка представителност. Възможно е избраният кандидат да не представлява вота и интересите на мнозинството от избирателите, с което се подменят устоите на представителната демокрация. Партиите ще пренасочат стратегиите си от търсене
на електорална подкрепа чрез идеи в национален мащаб, като престанат да се
конкурират с националните си програми и визии, а ще проектират
регионалната си сила и ад хок коалиции.
Освен фрагментация на политическия живот, това може да има изключително опасни последствия за националната сигурност.
Водещите
„големи“ партии у нас, които се очакват да спечелят от мажоритарния вот,
са силно централизирани структури, в които решенията както
по отношение на селекцията на кандидатите, така и по отношение политики и
поведение на депутати в Парламента, си остават функция на желанията на
тесен кръг на върха, а не на публична отговорност към избирателите.
Достатъчно е да си припомним как се редят листите. Нищо особено няма да се промени при издигането на кандидати за мажоритарни избори в избирателните райони.
Мажоритарната система
в твърдият и вид е поначало несъвместима с конституционния модел и
националния характер на България. Мажоритарният вот има
своята логика преди всичко
във федерални държави – като САЩ, Канада, Австралия, Белгия – изобщо страни
в които се търси баланс на представителност на различни етноси, социални
групи или региони. Правото на всяка област да има своя идентичност и свои
интереси предполага управляем баланс между федерална и регионална
представителност, затова кандидатите се борят за гласовете на хората само
години се засили усещането, че европейските и евроатлантически институции
засилват своето присъствие и влияние върху развитието на страната и
провеждането на реформи става не само неизбежен, но и неудържим приоритет.
Борбата с корупцията и реформите, ако бъдат проведени по добрите стандарти
на публичното управление, неминуемо ще доведат до рязко свиване на
възможностите на българските олигарси и задкулисие да влияят върху властта
и демократичните процеси. Не случайно проектът на Слави се финансира от
наследниците на Мултигруп, които се хвалеха, че държавата е тяхна. С тях са
тясно свързани и библиотекарите и сараите, които контролират партии, медии,
съдебна система, ключови институции в сферата на сигурността. Ако се приеме
твърдия вариант на мажоритарната система ще получим това, което на тях им е
изгодно и за което са платили. Шоумените просто изпълняват своя договор.
Тъй като се изчерпа модела на управление, заложен в началото на прехода,
новите стари кукловоди изпитват нарастващи проблеми да вкарат развитието ни
в управляеми и ползващи ги рамки,
което налага търсенето на нови формати за контрол и
влияние върху
изборния процес.
Огромният проблем на българската демокрация е отсъствието на механизми за
"проверки и баланси", т.е. за автоматичен самоконтрол, корекция и адаптация
в случай на грешки. Идеята, че естественото или катализирано от мажоритарен
вот мнозинство в Парламента, к
ато се премахнат определени за дестабилизатори малки партии и произведат по-големи и устойчиви политически блокове на представителност, което да прерастне в по-ефективен кабинет е дълбоко идеалистична и пожелателна илюзия. У нас основната част от проблемите идват не от малките партии и техните депутати, които твърде често са единствената бариера срещу колективната глупост или безотговорност, а от бездействието или плененото действие на представителите на големи политически партии.
Христоматиен пример е
енергийния шлем. Колко бяха депутатите, които
предупреждаваха, че идва насрещния влак
?.Пренесете този опит върху един хипотетичен бъдещ българския Парламент, в който имате представители само на големите партии и тотален контрол върху инакомислието чрез вътрешно партийните системи за дисциплина?
Мажоритарната система в замисления вид
може да унищожи и последните надежди за
присъствие на недисциплинирани
малцинства в Парламента, които твърде често са по-прозорливи от големите парламентарни групи и единствен гарант срещу колективната безотговорност, а често и глупост.
Да припомним - не малцинствата, а мнозинствата в Парламента
блокираха съдебна реформа, приеха всички неудачни решения при избора на правителства, включително аферата Пеевски в ДАНС, включително поправките в избирателния закон, които ограничават права и
опосредстват контрола на гражданите.
Идеята, че мажоритарния кандидат, избран по твърда мажоритарна система, ще
бъде по-независим от
партията-майка или от парите на спонсорите, които тя ще привлече издава тежка форма на наивитет Не само защото партиите, както във всички страни с мажоритарна система, ще продължат да определят основните кандидати и без благословията на
партийната централа
никой няма да може да разчита на партийната мрежа за
печелена на гласове.
Изпратени с надеждата и ангажиментите да бъдат Агенти на Промяната,
депутатите скоро се превръщат в Крепители на Статуквото.
Не винаги поради съзнателно действие насочено против приемането и реализация на реформи, а поради трудностите при формирането на работещо прореформистко мнозинство.
Твърда мажоритарна система само ще хронифицира проблемите на българската
демокрация.
Единствената причина за текущото бързане е да се поправи грешката допусната при предишния кабинет Орешарски – управляващите да нямат мнозинство в Парламента. При сегашните тенденции и тоталните атаки, включително и от страна на прокуратурата и медиите, срещу представители на РБ, при разединението в дясно, вероятността от ново издание на тройната коалиция, подкрепена и от националистите, без достатъчна представителност и сдържаща мощ на десните сили, е налице. Тогава ще стане възможно това, за което през август госпожа Нинова е споделила в разговора си с висш представител на руските разузнавателни служби, че е прекалено рано – изваждането или обезмислянето на членството на страната ни в ЕС и НАТО.
Това няма да бъде съзнателния, а манипулиран избор на българския народ, включително чрез форсираното приемане на твърда мажоритарна система сега..

понеделник, 21 ноември 2016 г.

Faktor: Цветан Василев - стратегията за игнорирането му се провали, но може да обслужва чужди интереси

Линк към оригинала във Фактор

Сигурно е вече, че опалният банкер реши да говори открито, защото няма какво да губи. Или по-точно съзря в процесите в България - резултатите на президентските избори и тенденциите, които трябва да сменят правителството в края на април с ново издание на схемата БСП-ДПС, но този път с някакъв тип подкрепа и от националистите - своя шанс да съхрани живота си, а това което може от репутацията и богатството си.
Бяха казани много неща, предстоят нови дози "истини", но никога не трябва да забравяме контекста на казаното и да изолираме моментите на субективност и потенциални спекулации.
Важно е интервюто да се оценява в контекста на въпросите, които Диков не зададе - дали не иска, не знае или не може е друг въпрос - и най вече на времето в което интервюто се взема и излъчва. Атаката му този път основно е срещу Борисов /напълно заслужена, но не балансирана/ изцяло съвпада с атаката на руските партньори на Цветан Василев - Косарев-Малофеев - срещу българския премиер, по всички канали, включително чрез ТВ Царьград и свързаността им с реализацията на операцията на Кремъл, която в края на месец април у нас трябва да се доразвие "успеха Радев" и на власт да дойдат БСП–ДПС плюс, включително и варианта, за който говори Нинова - гранд коалиция между БСП и ГЕРБ, но при по-силна парламентарна позиция на БСП.
Ако забелязвате, Цветан Василев грижливо избягва да развива тези около Доган и още по-малко и изобщо около БСП. Ключовото изречение - мафията у нас започна с 2009 година - в смисъл цялото зло е функция само и единствено на Борисов може и да се тълкува в смисъл, че разцветът на неговата империя около КТБ, е достигнат по времето на тройната коалиция - но е бил компрометиран и прекъснат при Борисов. Разбира се, не защото сегашния премиер в оставка, е искал да въздаде справедливост, а по думите на Цветан Василев - за да "получи своето".
Факт - при това неоспорим - че апогеят на своето влияние Цветан Василев достига при управлението на тройната коалиция, която в момента реализира стратегията Нинова и търси път към връщане на власт. Цветан Василев не крие своята надежда да се възползва от този процес.
Истината е, че има две групи руски олигарси, които са ангажирани в битките около КТБ и Цветан Василев, като и двете групи се надпреварват коя да заграби повече. Те се опитват да решат спора си, като ангажират различни групи родни политици - едните ангажират "новите власти", другите Борисов и Цацаров, като създават видимост за изключителни противоречия и защита на национални интереси. Истината е, че стратегията на Кремъл разчита на "два коня", които се конкурират за правото да представлява "висшата воля" на Царя.
Схемата на Косарев-Малофеев вече е изпробвана около Ростелеком. Ето цитат от анализ по темата на руски сайт " ясно е, че той /Малофеев/ няма никакво намерение да развива иновационния отрасъл в България и да влага свои пари. Става дума за получаване на пари. Загубата на този най-крупен телекомуникационен актив от страна на България заплашва да прерастне в огромен дипломатически скандал. По-рано плашеха Европа с руската мафия, сега новата страшилка за европейците ще станат "православните бизнесмени".
За нас е изключително важно - и това е българския национален интерес - не само да не позволим разборки между две руски олигархични групировки на наша територия, а да се върнем контрола върху БТК и Виваком.
Цветан Василев грижливо избягва темата с руските енергийни проекти и участието си в тях заедно с Пеевски.
Както винаги съм твърдял - Василев е ценен като свидетел срещу "мафията", но като част от нея и един от "доновете" трябва да си получи заслуженото, макар и след споразумение.
Стратегията на прокуратурата да игнорира Василев се провали тотално - той вече формира значителна част от обществeното мнение и генерира протестен вот, който сменя правителства.
Въпросът е дали този вот не се използва от стратегията на Кремъл за дестабилизация - през Малофеев и Косарев, които са партньорите на Василев. Именно в телевизията на Малофеев- Царьград - редовно прозвучават основните опорни точки на операцията по изваждането на България от ЕС и НАТО, в която участват и български политици. Ако провокираната от "разкритията" на Цветан Василев енергия се насочи към исканата от тях промяна във властта, като просто предизвикат вълна от неконтролируем гняв, както стана по време на президентските избори, значи са спечелили и Цветан Василев е свършил своята работа. Ако недоволството на хора и разкритията изчистят авгиевите обори на българския преход, без да дават индулгенция да когото и да било, като доведат на власт прореформистки сили, а не до поредния цикъл от битки между политическите и бизнес олигарси - наши и руски и до ново издание на тройна или не дай боже до гранд коалиция, то откровенията на банкера на политиците могат да свършат добра работа.
Борисов има само един полезен ход - да започне да говори и да действа радикално - за да балансира недоисказаното и неизговореното от Цветан Василев. Това едва ли е възможно, ако познаваме характера му, но не бива да се изключва. Колкото и да не му се иска трябва да промени рязко стратегията си и да се подготви за план Б - да не бъде следващ премиер - защото генерира негативен вот, който блокира управлението.
Прореформиските сили трябва да разберат горчивата истина - те са раздробени, фраментирани и трудно могат да се фокусират и обединят около главната цел - реформите и не могат да използват протесния вот, който е овладян от Марешки и националистите. Вероятността от нов проект, особено започнат от позната партийна платформа, е нулева. Който е да нов проект, дори успешния, ще изисква време и няма да се случи по познатите технологии за партийно строителство.
Следователно за добро или зло трябва да се разчита и на това, което ГЕРБ може да произведе като присъствие и влияние в следващия Парламент. Стратегията на някои десни лидери - да се разруши ГЕРБ на всяка цена - играе точно в полето на стратезите на Кремъл.
Ако имаме и "другата истина" на това, което Цветан Василев излага, ще получим цялата картина и ще спечелим от разборките в мафията.
Ако Борисов се разговори за това, което знае за периода на тройната коалиция, за кабинета Орешарски и натиска на руснаците - може да обърне тенденциите, макар и частично, но достатъчно за да остане най-голямата партия и да влияе върху процесите. Но трябва да наруши комфорта си и особено да засегне "доновете" в БСП и ДПС, които Цветан Василев удобно пропуска.
А това вече е трудна работа.
Като общество имаме нужда от цялата истина, а не от отделни части от пъзела, удобни за отделните групировки.
Тъй като в Русия и в Кремъл предстоят пикове на политическа сеизмика, върху която не можем да влияем, Ако не от друго, от инстинкт за самосъхранение, трябва да се дистанцираме от процесите там и да не позволяваме на проводници на влияние на различните групировки там, да дестабилизират вътрешния ни политически процеси.
Иначе вместо да бъдем от страната на Истината и да търсим възмездие, ще ни манипулират и превърнат в съучастници на чужди битки, които плащаме със свои пари.
Но внимавайте с откровенията на Цветан Василев - те имат двойно дъно.

събота, 19 ноември 2016 г.

Решетников опровергава Нинова за операцията по "връщането" на България в орбитата на Москва


Събитията, които се развиват у нас следват чужд сценарий. За това предупреждавах многократно, включително и за това, че външни сили успешно манипулират гнева на българския избирател от неслучилите се реформи при управлението на кабинета Борисов и стъпвайки върху политическите амбиции на своите "идейни" агенти на практика реализарат сценарий по излизането на България от ЕС и НАТО. Отричането на този факт е част от играта, която отчита, че на този етап настроенията на преобладаващата част от българското общество - близо две трети - са в полза на европейското и атлантическо начало и прякото поставяне на въпроса ще попречи на тези сили да дойдат на власт. А властта е основния инструмент за промяна на нагласите и реализация на стратегията по връщането на България в зоната на влияние на руската православна цивилизация - това е терминът. 
Зад кадър се разиграваха и продължават да се разиграват добре финансирани схеми с участието на български политици и руски агенти на влияние. 
Постоянно твърдях, че кандидатурата на генерал Радев е обсъждана от лидера на социалистите с "отговорни фактори" в Москва, включително плана за действия по време на президентските избори. Тази координация продължава, включително по отношение на контрола върху назначенията и политиката на Дондуков 1.
Преди няколко дни госпожа Нинова в прав текст и пред телевизионни камери отново излъга, че не е обсъждала кандидатурата на избрания български президент с хора в Москва. 
Доказателствата в обратното се съдържат в това интервю на Цариград ТВ с шефа на Института за стратегически изследвания към Президента Владимир Путин Леонид Решетников и на Николай Малинов, шеф на русофилите в България. Споделеното от тях разкрива генезиса на критично важни за националната ни сигурност процеси, включително свързаността между руския фактор и неговите представители у нас.
Предателството на БСП и на нейния лидер, за което става дума в това предаване, трудно може да намери точно определение, но със сигурност попада под дефиницията "действия против националните интереси и национална сигурност". Това е скандал с огромен мащаб, който потвърждава на операция "Връщане на България", която започна с отстраняването на президента Плевнелиев, продължи с избирането на Румен Радев за президент и се планира да завърши със смяната на властта при парламентарните избори. И на най-предубедения зрител става ясна ролята на лидера на БСП Нинова, на русофилите в тези процеси и тяхната органична свързаност с ключови фактори в Москва.
Проследете внимателно това видео - в него се съдържат много отговори на интересуващите Ви отговори. Две думи за Леонид Решетников, което в Москва се смята за водещ българското или балканското направление, като генерал-лейтант и дългогодишен ръководител на Информационното направление в Службата за външно разузнаване на Руската федерация. Фактът, че формално е извън тази служба и ръководи цивилната фасада на СВР към Президента на Русия - Института за стратегически изследвания. Това е същия бивш секретен институт на Службата за външно разузнаване, в който работят над 200 сътрудници и обслужват нуждите на руското разузнаване - по израза на самите хора от института "аналитичния щит на Родината". Този институт обслужва нуждите не само на президентската администрация, но и на Министерството на външните работи /МИД/ и на Съвета за сигурност към Президента на РФ. Без съмнение, това е главното аналитично ядро и връзката между руското разузнаване и официалните власти на Русия. Всяка среща с генерал Решетников, особено на български политически лица като госпожа Нинова би трябвало да бъде потенциален обект на разследване от българските служби по контраразузнаване и въшното ни разузнаване, когато е на чужда територия, доколкото са свързани с влиянието на Русия върху вътрешния политически процес.
Подозренията растат експоненциално, когато отсъства публична и изпреварваща информация от госпожа Нинова за тези контакти. Вие да си спомняте президента Първанов или госпожа Нинова след завръщането си от Москва или при посещенията у нас на хора от ранга и с профила на генерала от руското разузнаване Решетников да са правили публично достояние тези срещи? Не сте, няма и да чуете. Защото това е задкулисието в което се крие същността на политиката, намеренията и действията на ключови фигури от българския политически живот.
Почти със сигурност след изнасянето на тези факти, защитната реакция на госпожа Нинова ще бъде да принизи значението на казаното от Леонид Решетников и неговата роля при формиране на съвременната руска политика към България.
Истината е, че от изнесеното и случващото се у нас през последните месеци става ясно, че това което в БСП и в АБВ отричат е в ход - съгласувана и координирана от руското разузнаване операция по промяна на политическата ориентация на България. Помните, че Корнелия Нинова в прав текст отрече да е обсъждала кандидатурата на генерал Радев в разговорите и с отговорни руски политици и представители на руските служби. Нейната теза, че Румен Радев е плод на нейна самостоятелна инициатива, бе упорито и системно отстоявана в спора за авторство с другия участник в московската завера Георги Първанов.
Помните ли нейните думи, че тя ходи и е добре приета в Москва, но и във Вашингтон с идеята, че води "балансирана" политика. Истината не може да бъде по-далеч. В САЩ тя е била на частно посещение и никакви политически разговори "за баланс" не е водила, в Москва е договаряла действията си у нас.
Освен за двойното дъно в действията на госпожа Нинова, от казаното от генерала от СВР по време на интервюто, става ясно, че в хода на разговора е станало дума за излизането на България от НАТО - това е основата линия на интерес от негова страна, като следващ етап, доразвиващ победата на генерал Радев на изборите. Позицията на Нинова, ако въобще е допустимо политическия лидер на БСП да се среща потайно /защото официални сведения няма/ с ключова фигура на руското разузнаване, не е била, че това е недопустимо, както би трябвало да бъде реакцията на всеки български политик и патриот, с преки претенции да стане министър председател след шест месеца, а забележете, че за подобна цел все още рано. С други думи нямаме спор по крайната цел, а по тактиката - кога да бъде изведена на преден план. Разговорът с Нинова, според Решетников, се е провел през август тази година.
Според интервюиращият и Решетников било естествено Нинова да проявява "осторожность" тъй като за такъв тип открит разговор с българските избиратели - за смяната на ориентацията от евроатлантическа към евразийска - трябва да се работи внимателно и още дълго време.
Решетников не скрива задоволството си, че последвалите събития и паниката на Бойко Борисов, който подал оставка и предизвикал парламентарни избори, била "победа" за тях, макар и "промеждутъчна" - междинна, но предстоят още много боеве. Плановете са за "зачистка" /терминът е зловещ, в сталинския вариант означава буквално прочиствне - избиване/ на действуващия елит "от евроатлантически кръгове". Този елит според Решетников е "пяната" на българската нация.
Това за сведение на "обединителите" на българската нация.
Предупреждавам за слабохарактерните, това не е най-стряскащото, което можете да чуете при подобни редки откровения от страна на "хората" зад кадър в Москва, които организират и насочват стрелите на своята хибридна война към нас. Обикновено те са много по сдържани, но изглежда еуфорията от победата на Румен Радев ги е накарала да "развържат уста" и осветят процеси, които трудно излизат на повърхността.
Повтарям за да стане ясно на всеки - срещу България и с участието на български политици, включително НПО структури и паравоенни формирования, се провежда план, чиято крайна цел е изваждането ни от НАТО и ЕС. От казаното от генерал-лейтенат Решетников става ясно, че има замесени български участници и по думите му става ясно, че госпожа Нинова не е единствената.
Уж скромната кампания на генерал Радев, се оказа най-скъпоструващата, сред кандидатите, включително чрез системата от "дарения" от безработни и пенсионери, се легитимираха значителни средства. Можете да предположите откъде са източниците на тези средства. От интервюто на ръководителя на движение Русофили можете пък да разберете за какви цели се използва мрежата на организация в България.
Крайно време е българсите сили за сигурност, включително контраразузнаването и прокуратурата да разследват сигналите, които се съдържат в "откровенията" на генерал-лейтенат от службата за външно разузнаване, който е достатъчно добре информиран и реагира в съответствие с текущите задачи възложени от Кремъл.
Ето Ви още едно негово интервю, в което се допълва картината и от което става ясно, че той реализира поръчения на президента Владимир Путин.
Втората по-важна част на българската операция, както става ясно от думите на Решетников, са парламентарните избори и въвеждането на мажоритарен вот, който при съзнателно стимулирана тенденция на самоизолация, раздор в дясно и най-вече игра върху слабите места и провокирани грешки на Борисов, трябва да ни отведе след половин година до Парламент, доминиран от БСП и ДПС. Тоест планът за евразийската ни преориентация може да бъде реализиран само когато политици като госпожа Нинова дойдат на власт. Ако не Ви е ясно как ще стане, вижте тенденциите в ръста на влияние на социалистите, подпомогнати от социологически агенции, което до месец април трябва да се изравни и задмине ГЕРБ. Така, както два месеца преди президентските избори уж "всеки" кандидат на ГЕРБ трябваше да спечели с лекота президентските избори, а се оказа, че машината за победа на партията се разпадна.
И още нещо, което със сигурност ще Ви направи впечатление в интервютата, русофилите в България извеждат тезата си за исконната принадлежност на българската нация към православната руска цивилизация, с аргумента, че прабългарите са дошли от Азия?! Да сте чули нашите патриоти да възроптаят?
В нашия живот има много битки, но една стои над всичко - започната от българските възрожденци и недовършена битка за независимостта на България.
Горното за сведение на евроатлантиците у нас, много от които не съзнават, че са част от този план на Москва.