неделя, 1 януари 2017 г.

Размисли по повод на Новогодишното послание на президента Плевнелиев - за хората и президентите

Много силно приветствие на президента Плевнелиев по случай Новата 2017 година. По принцип не очаквам много от тези рутинни слова, които правят обобщения на миналата и дават насока на новата година. Толково много клишета има в тях, че е трудно да намериш нещо смислено и ново.
За хората, които помнят приветствията на Тодор Живков, има изградена дори психологическа резистентност към подобни послание - шаблон след шаблон.
Но това слово е мъдро и осмислено послание към българските граждани - много от които залагат на прости и лесни решения, когато си избират политици.
Личи си, че не е писано от други, а е минало през сърцето и ума на президента. 
Не съм му близък приятел, но го познавам до тази степен.
Едно мога да Ви кажа - за Плевнелиев няма да прочетете, че е откраднал пари като предишния президент или като много топ политици, които в момента ни управляват и които грачат срещу му. Те го мразят, защото не споделя техния "морал" и дори когато мълчи ги дразни и отрицава с различността.
Все очакват някой да извади кирлива риза, нещо гнило и мръсно. И така четири години. Нищо.
Не само защото влезе в президентството като относително заможен човек, а защото изглежда е от малцината които като си сложат на стената в кабинета портрета на Левски се водят от неговите завети. Има такива хора. Все още.
Говорил бил против Русия, поставял двустранните отношения под заплаха.

А сега се пренесете 145 години назад и си представете, че присъствате на разговор между възрожденците и българските чорбаджии. Едните искат Освобождение, свята република, а другите хем пари не дават, хем кълнат как така ще вдигате ръка срещу Портата и срещу руския цар.
А те революционерите са изпитали на гърба си цялата славянска и братска прегръдка на руската имперска политика. 
Затова всички, подчертавам всички български възрожденци са говорил с горест и мъка, за истинските дела на Освободителя. И нищо особено не се е променло. Същите нрави, същите политики.
Ако Плевнелиев говореше днес като Левски /за кунките/, като Ботев, като Раковски, като Стамболов, със сигурност новите фарисеи на политическата коректност щяха да го причислят към ултра русофобите и никога нямаше да го допуснат до президентския пост. 

Това което днес Путин поиска - президентът Плевнелиев да не се кандидатира за президент, заради което още през февруари миналата година бе пуснат в действие плана на Решетников след среща с всички топ политици в страната /с малки изключения/, е едно към едно поисканото от руският цар оттегляне на княз Батемберг. Оставете разликата в детайлите - на макроравнища приликата е едно към едно.
Тези, които отрицават думите и духа на изложението на Плевнелиев нямат право да се наричат български патриоти, защото отрицават и всичко в името на което възрожденците са се борили.
Нашата република е чиста и свята само толкова колкото са почтени и истински лидерите и, колкото сме почтени и истински самите ние.
Няма по-голяма обич към Родината от тази да я браниш от нейните зложелатели, независимо от къде са.
Най-добрата реч за Нова Година! Най-добрия президент.
Именно защото той нямаше комфорта на удобните за Кой? медии - той се открои със своята нормалност.
Сега мнозина казват, че съжаляват за това, че напуска прекалено рано Дондуков 2. Няма място за съжаление, а за нова, още по-упорита и всеотдайна битка.
Тези портрети от стената на най-великите българи не са за показ или мода - те са да ни водят и за да се съизмерваме с тях в мисли и дела.
Плевнелиев го направи с достойнство.

Остава и ние през 2017 година да сме на неговата висота.
И запомнете - за да свети човек не е нужно да бъде президент. Може да се окаже, че истинската му кариера тепърва започва, защото българската политика има нужда от честен, почтен и доказал се лидер.

8 коментара:

  1. Писах преди време, че Плевнелиев беше питомното, а Борисов реши да гони дивото. Е, не само че ни натресе президент подчинен на БСП, от там и на Русия, а може и такъв премиер да ни натресе.

    ОтговорИзтриване
  2. Няма какво да се допълни, абсолютно точен сте.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правя изключение преди да изтрия този коментар, защото е анонимен. За един ден. Моля всички, които имат мнение да посочат име.

      Изтриване
  4. Реч-програма за бъдещи управници.

    ОтговорИзтриване
  5. Помня как през лятото на 2013-та множеството, изпълнило ларгото и скандиращо за оставка на правителството на Орешарски, в един момент се обърна с гръб към сградата ма Министерския съвет и с лице към президентството. И скандиранията се смениха с няколко минути непрекъснати ръкопляскания. За президента Плевнелиев.

    Признавам си, че Плевнелиев не е точно идеалът ми за президент. Поне на мен ми се щеше по-рядко да се усмихва и по-често да говори твърдо и категорично.

    Но той доказа, че е един принципен, последователен и достоен човек и политик, който в нито един критичен момент (а през мандата му те бяха доста) не сбърка. Дори когато беше оставян на практика сам да защитава ценности, в които огромната част от политическата прослойка иначе охотно се кълне.

    За жалост, в родната ни политическа среда има силен недостиг на такива личности.

    Този човек заслужава да бъде изпратен с масови публични аплодисменти. Като онези на ларгото през 2013-та. За да знае (и да СЕ знае), че това, което е направил, е видяно, разбрано и оценено. И не е било напразно.

    ОтговорИзтриване
  6. По моето скромно мнение това нашия най-добър Президент , не случайно е толкова много мразен

    ОтговорИзтриване